Friday, 10 April 2015

Rahim Hanya Satu, Tiada Ganti

salam. Haaa.. iolssss nak share sikit tentang rahim wanita ni.. td dok la scroll kat bf terbaca lah 1 post ni (dari sapa xhingat lah) mmg apa yg dia ckp tu betui lah. iolsss ni yg xkawin dok lah bayangkan sakit bersalin. ada dok kata xskit, ada dok kata sakit, rasa kain koyak lah. haha macam. so ni post berkaitan rahim wanita :
"Tiada sesiapa memahami sakit senggugut, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit mengandung, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit bersalin, sama ada normal atau ceaser, kecuali wanita.
Even dalam proses pecah dara pun, tiada siapa yang tahu sakitnya pecah dara, 
kecuali wanita.Bagitahu saya, adakah pengalaman2 yang mereka lalui ini terlalu enteng?
 Terlalu minimal? Terlalu sedikit?

Lalu berhakkah satu2 pihak mengatakan wanita berpantang ini hanya melalui salah satu proses yang BIASA? Tidak perlu dijaga? Tidak perlu dimanja? Tidak perlu berpantang?
"Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid."Sungguh tinggi darjat wanita.

Lalu mengapa ada wanita sendiri yang mengabaikan darjat yang disediakan untuknya?
Mengapa ada suami yang dengan senang-lenangnya melayan ibu di dalam pantang seperti hamba?Jangan hanya kerana sang ibu sudah boleh berjalan, boleh makan, boleh tersenyum, boleh ketawa, kalian menganggap dia kuat. Sedangkan kalian tidak dapat membayangkan bagaimana nyawa mereka dihujung jantung semasa meneran dan mengeluarkan bayi mereka di dewan bersalin. Sedangkan kalian tak tahu bagaimana perut mereka dilapah 7 lapisan, termasuk rahim dihiris, satu persatu demi menzahirkan seorang anak.Dan kepada wanita. Rahim anda hanya sebesar buah pear. Disitu anda melayan suami saban malam, mengeluarkan darah haid saban bulan, mengeluarkan bayi saban tahun. Sebiji buah pear, mengeluarkan seorang manusia?

Lalu, jika dapat difikir menggunakan akal, jika dapat dihisab menggunakan fikiran, betapa tenatkah rahim anda sekarang? Atau akan datang?
Maka, sayangilah rahim anda. Janganlah ditenatkan lagi rahim yang sudah bekerja keras setiap detik untuk anda. Berpantanglah.

Dan untuk suami yang menganggap ini semua perkara enteng. Bukan sesuatu yang enteng melahirkan anak yang tak tahu mengenang pengorbanan rahim seorang wanita, iaitu rahim ibu2 kalian. Jika tiadapun perasaan malu, sekurang2nya adalah sedikit perasaan kesian. Jika anda masih layak bergelar suami.
Ada sebab mengapa syurga di bawah tapak si pemilik rahim."

haaa.. dah tau kan. so wanita2 diluar sana yg blm kahwin mcm iolss ni jaga la rahim anda sebaiknya. kdg2 kita ni xamik kisah sgt psal bab2 ni. ingat! kita nak guna lama. hihihi


xoxo

2 comments:

 1. memang sakit time pecah dara...ouch! haha

  ReplyDelete
  Replies
  1. oh really??? owwemjiii owwemjiii.. ouchhhhh.. xsabar rasa.. ;P

   0_o

   Delete